eChomutov - Manul - kočka stepní
Nacházíte se zde: Turistika > atraktivity > Podkrušnohorský zoopark > fauna > Manul - kočka stepní

Manul - kočka stepní

  • popis

  • fotogalerie

Manul neboli kočka stepní je silná, zavalitá, dlouhosrstá kočka. Má relativně krátké nohy a uši skryté v srsti. Na rozdíl od jiných malých koček má kulaté zornice. Srst může mít na břiše až dvakrát delší než na hřbetě kvůli pohybu v hlubokém sněhu. V přírodě manul obývá kamenité stepi asijské části Ruska, Nepálu a Tibetu až do nadmořské výšky 4800 m. Manul je samotář lovící v noci nebo za úsvitu. Jeho hlavní kořistí jsou pišťuchy a malí hlodavci. Loví také hmyzožravce a ptáky. Přes den spí v doupatech pod kameny, v malých jeskyních či v opuštěných norách jiných zvířat. Nemňouká, ale vydává zvuky, které znějí jako štěkot malého psa. Manul mívá 3 až 6 mláďat. Dožívá se věku až 12 let. V minulosti byl manul ve velkém loven pro svou kožešinu. To je nyní ve většině států, kde se vyskytuje, zakázáno.

Umístění na mapě

Žádné umístění

O Chomutově

Logo města Chomutova
Chomutov je ideálním místem pro trávení dovolené. Turistům nabízí adrenalin i odpočinek na Kamencovém jezeře, rodinám poznání v Podkrušnohorském zooparku, cyklistům a milovníkům in-line stezku Bezručovo údolím. Okolí Chomutova je plné památek a přírodních krás.

Městské informační centrum

znak ticU Městských mlýnů 5885
430 01  Chomutov

Infolinka zdarma:

800 100 473

e-mail: infocentrum@chomutov-mesto.cz

NUTS2 Severozápad Evropská unie
Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj
Regionální operační program regionu soudržnosti Severozápad
„Vize přestane být snem“
www.europa.euwww.nuts2severozapad.cz