eChomutov - Orel mořský
Nacházíte se zde: Turistika > atraktivity > Podkrušnohorský zoopark > fauna > Orel mořský

Orel mořský

  • popis

  • fotogalerie

Orel mořský je největší evropský orel. Rozpětí jeho širokých křídel je až 2,5 metru. Vyskytuje se ve Skandinávii podél skalnatého pobřeží, vzácně ve střední a východní Evropě, na Balkáně, na Islandu. Jeho výskyt ve Skotsku a v Německu se stal základem programu návratu zvířat do volné přírody. V České republice hnízdil a zimoval před sto lety v jižních Čechách. Také tam byl znovu vysazen v rámci programu. Orel mořský žije na osamělých bažinách, podél skalnatého pobřeží a na pobřežních ostrovech. Je částečně tažný, v zimě se objevuje na zaplavovaných pobřežních plochách. Kolem rybářských přístavů se stává poměrně krotkým. Sedá v typickém postoji na skalách, nebo vrcholcích stromů, v zátokách rybaří. Jeho potravou jsou hlavně ryby (sbírá z vodní hladiny i nemocné a mrtvé ryby) a vodní ptáci, méně i různí savci. Unese i šestikilový úlovek. Hnízda si staví z klacků a proutí v korunách vysokých stromů nebo na útesech, hnízdění probíhá od března do července. V časné fázi hnízdění jsou velice citliví na vyrušení, přítomnost lidí v jeho blízkosti může vést až k opuštění hnízda.

Umístění na mapě

Žádné umístění

O Chomutově

Logo města Chomutova
Chomutov je ideálním místem pro trávení dovolené. Turistům nabízí adrenalin i odpočinek na Kamencovém jezeře, rodinám poznání v Podkrušnohorském zooparku, cyklistům a milovníkům in-line stezku Bezručovo údolím. Okolí Chomutova je plné památek a přírodních krás.

Městské informační centrum

znak ticU Městských mlýnů 5885
430 01  Chomutov

Infolinka zdarma:

800 100 473

e-mail: infocentrum@chomutov-mesto.cz

NUTS2 Severozápad Evropská unie
Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj
Regionální operační program regionu soudržnosti Severozápad
„Vize přestane být snem“
www.europa.euwww.nuts2severozapad.cz