eChomutov - Medvěd hnědý
You are here: Tourism > attractivities > Podkrušnohorský zoopark > fauna > Medvěd hnědý

Medvěd hnědý

  • ACC-DETAIL-PLACE-TAB-DESC

  • ACC-DETAIL-PLACE-TAB-FOTO

Medvěd hnědý se vyskytuje v Evropě, Asii a Severní Americe. V mnohých oblastech původního rozšíření je však nyní vyhynulý nebo kriticky ohrožený. V České republice medvěd hnědý vyhynul v druhé polovině 19. století. V současnosti se nejčastěji vyskytuje na moravské straně Karpat – např. v Javorníkách nebo Moravskoslezských Beskydech, kam proniká ze Slovenska, kde je jeho výskyt významně hojnější. Medvědi jsou těžce stavění, mají velkou lebku, silné nohy a tlapy s dlouhými nezatažitelnými drápy. Ve srovnání s jinými šelmami medvědi chodí poměrně pomalu a rozvážně a při chůzi se dotýkají země všemi pěti prsty i patou - jsou ploskochodci. V případě potřeby se však dovedou pohybovat velmi rychle a mrštně. V případě ohrožení nebo obhajování teritoria se medvědi postaví na zadní nohy, aby zvýšili efekt své i tak značné velikosti. Pokud není medvěd hnědý rušen člověkem, je aktivní především ve dne, ale pokud žije v blízkosti lidí, přešel k nočnímu způsobu života. Po většinu roku žije samotářsky. Na zimu upadá do nepravého zimního spánku, před kterým musí dosáhnout co nejvyšší hmotnosti. Během listopadu až prosince ulehává na klidném a suchém místě a během hibernace, ze které se probouzí v únoru až dubnu, často opouští svůj brloh a vydává se za potravou. Medvěd hnědý je všežravec. Živí se širokou paletou rostlinné i živočišné stravy, z níž až 90% potravy medvěda tvoří strava rostlinná. Obsah jeho potravy se ale značně mění podle jednotlivých lokalit. Samice medvěda hnědého rodí mláďata po 6 až 8 měsících březosti při zimním spánku. V jednom vrhu bývá jedno až čtyři mláďata. Dospělý jedinec se v přírodě dožívá průměrně 25 let, v zajetí až dvakrát tolik.

DETAIL-LARGE-MAP

NO-MAP

O Chomutově

Logo města Chomutova
Chomutov je ideálním místem pro trávení dovolené. Turistům nabízí adrenalin i odpočinek na Kamencovém jezeře, rodinám poznání v Podkrušnohorském zooparku, cyklistům a milovníkům in-line stezku Bezručovo údolím. Okolí Chomutova je plné památek a přírodních krás.

City information centre

znak ticU Městských mlýnů 5885
430 01  Chomutov

Call for free:

800 100 473

e-mail: info@echomutov.cz

NUTS2 Severozápad Evropská unie
Supported from the European Regional Development Fund
Regional Operational programme of North-West Cohesion Region
„Vision ends up being a dream“
www.europa.euwww.nuts2severozapad.cz